Vi møttes på Hove

Barn og ungdom mellom 10 og 16 år, har reist fra Bykle, Flekkerøy, Risør og enda flere steder i Agder for å være med. Noen var på konkurranse for første gang, mens andre begynner å bli rutinerte. Felles for alle var at de gledet seg til å bo i telt og lavvo en hel helg, treffe nye og gamle kjente som deler den samme interessen, og holde på med speideraktiviteter.

 

 

Konkurranser starter

I patrulje- og kretsbannerkonkurransen konkurrerer speiderne i sine faste patruljer (lag) som består av 3-8 jenter og gutter. Fredag gikk med til å rigge deres tilmålte leirplass med lavvo eller telt, soveposer og liggeunderlag, patruljekasser med alt nødvendig utstyr, og ikke minst brannbøtte i tilfelle noe skulle ta fyr. Lørdag ble de vekket av reveljen, og det var klart for konkurranse. Orienteringskunnskapene deres ble testet både praktisk og teoretisk. Alle patruljene ble sendt ut, og de måtte orientere seg frem til 10 poster spredd utover Hoveodden.

Senere på dagen var det tid for praktisk oppgave og matlaging. De har selv bestemt en treretters meny de tilberedte på stormkjøkken. Dommere bedømte om maten var innbydende og smakte godt, samt at det var et velbalansert måltid og speiderne spiste opp. Det var også strenge kriterier på oppvask og hygiene, og orden på leirplassen.

Speideren måtte ha fullt fokus, for samtidig med maten lagde de en værhane. De klippet, boret og filte en metallboks for å lage en propell og vinge, samt saget og hamret for å lage stativet. Det gjaldt å være nøye på målene, for store avvik og detaljer som ble glemt, ga trekk i poeng. Dommerne la selvfølgelig stor vekt på om værhanen fungerte som den skulle ute i vinden, for det var det nok av den helga. Kvelden ble avrunda med leirbål og leker, sanger og rop i tro speiderstil. Oggy, oggy, oggy. Oi, Oi, Oi!

Dag to

Søndag var det duket for rundløype der de måtte utføre førstehjelp på en person som tilsynelatende hadde skadet seg og lå livløs på bakken, ble testet i kunnskap om klima og miljø, lage en konstruksjon av raier (trestokker) som festes sammen med surringer, samt en hemmelig oppgave som i år var å tenne opp bål og poppe popkorn. Alt i alt gjorde deltagerne en formidabel innsats. Det var mye godt samarbeid, god ledelse av patruljeførerne, og mange lærte også noe nytt.

Klare for norgesmesterskap

For mange var nok deltagelsen i denne konkurransen målet, mens andre hadde noe annet i sikte. Deltagerne kommer fra tre ulike speiderkretser, og de beste fra hver krets går videre til NM i speiding. Fra Agder KFUK-KFUM speidere går Pangolin (Grimstad KM) og ULV (Bykle KM) videre. I Aust-agder krets NSF gikk plassene til Bever (Åmli), Fjellrev (1. Eydehavn) og Rådyr (Åmli). Sørlandet krets NSF er en stor krets og kan sende enda flere patruljer. Topp tre i den kretsen ble Svane (Lillesand), Rev (2. Kristiansand FSK) og Ugle (1. Høvåg). Årets NM arrangeres 10.-12. juni på Levanger i Trøndelag. Da samles det rundt 800 speidere. Temaene for oppgavene de skal konkurrere i vil være like Patrulje- og kretsbannerkonkurransen. Alle er beredt til å gjøre sitt beste, og huske på at det viktigste er å ha det gøy mens de holder på!